Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Platform as a Service – Platform, mint szolgáltatás

Ana Canteli

Írta Ana Canteli, 2023. január 23-án

A biztonságos és hatékony technológia iránti igény alapvető a modern gazdasági életben. Ezért, teljesen érthető, hogy az üzleti vezetők folyamatosan érdeklődnek az új felhőalapú megoldások iránt.

A Platforms as a Service (PaaS) (magyarul szolgáltatásként nyújtott platform) egy olyan a szállító által kínált felhőalapú platform, amely a szoftverfejlesztők számára kínál egy felhőalapú keretrendszert. Az ügyfél a PaaS szolgáltatótól tudja megvásárolni az ehhez szükséges erőforrásokat és egy biztonságos internetkapcsolaton keresztül lehet hozzáférni. Az ügyfelek számára a legnagyobb előnyt az jelenti, hogy a saját IT-infrastruktúrába való beruházás nélkül tudják használni a rendszert. A Platform as a Service (PaaS, szolgáltatásként nyújtott platform) egy teljeskörű fejlesztési és futtatási környezet, amelyet úgy terveztek, hogy támogatni tudja a webalkalmazások teljes életciklusát: a kódolástól, a tesztelésen át, a telepítésen és  a frissítésen át a kezelésig. A fejlesztők a világ bármely pontjáról dolgozhatnak az alkalmazáson, mivel egy ilyen platform megkönnyíti a csapatok közötti együttműködést.

Szolgáltatásként nyújtott platform komponensei

A PaaS konfigurációja nagyon rugalmas. Mindegyiknek vannak azonban közös elemei:

  • Fejlesztői eszközök: Gondoljunk például a forráskód-szerkesztő, hibakereső, forráskód-fordító és más egyéb alapvető eszközökre, amelyeket nagyon gyakran egy csomagban kínálnak. A konkrét eszközök az adott szállítótól függenek, de a PaaS-ajánlatoknak mindenképpen tartalmazniuk kell mindent, amire a fejlesztőknek szükségük van az alkalmazás elkészítéséhez.

  • Middleware (köztes szoftver): A PaaS platformok gyakran tartalmaznak middleware-t, így erre nem kell a fejlesztőknek gondot fordítani. A middleware az a szoftver, amely a felhasználó által használt alkalmazás és a gép operációs rendszere között helyezkedik el; a köztes szoftver lehetővé teszi a szoftverek számára a billentyűzet- és egérbevitel elérését. A middleware szükséges az alkalmazás futtatásához, de a végfelhasználóknak nem kell kapcsolatba lépniük vele.

  • Operációs rendszerek: A PaaS-szolgáltató biztosítja és karbantartja az operációs rendszert, amelyen a fejlesztők dolgoznak és amelyen az alkalmazás is fut.

  • Adatbázisok: A PaaS-szolgáltatók kezelik és karbantartják az adatbázisokat. Jellemzően adatbázis-kezelő rendszert is biztosítanak a fejlesztők számára.

  • Infrastruktúra: A PaaS-szolgáltató kezeli a szervereket, a tárolást és a fizikai adatközpontokat.

Mi a különbség a PaaS, IaaS és a SaaS között?

A PaaS – Platform as a Service, vagyis szolgáltatásként nyújtott platform, az IaaS – Infrastructure as a Service, vagyis Infrastruktúra, mint szolgáltatás és a SaaS – Software as a Service, vagyis a szoftver igénybevétele, mint szolgáltatás, a felhőalapú szolgáltatások egy- egy rétegét képezik. Ezek a rétegek a számítógép vagy szerver szoftver-infrastruktúrája által biztosított programok összességét jelentik. A Paas, az Iaas és a SaaS képesek együttműködni annak érdekében, hogy támogatni tudják a vállalkozást és biztosítani tudják a megfelelő erőforrásokat annak igénye szerint.

  • IaaS (Infrastruktúra, mint szolgáltatás): A felhőszolgáltatások alaprétegére építve az infrastruktúra, mint szolgáltatás (IaaS) biztosítja az alapvető számítástechnikai műveleteket, beleértve az operációs rendszereket, a hálózatépítést, a virtuális gépeket és a tárolást. A felhasználók "bérelhetnek" helyet, saját hardvererőforrásaik felszabadítása céljából, vagy az erőforrás-igényes számítási feladatok miatt is.

  • PaaS (Platform, mint szolgáltatás): A platform, mint szolgáltatás a középső réteget foglalja el és fejlesztési, illetve telepítési és futtatási szolgáltatásokat nyújt. A PaaS platform alkalmas az alkalmazás tesztelésére, telepítésére, kezelésére és karbantartására. Továbbá lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerre és egymástól függetlenül futtassák ugyanazon példányokat.

  • SaaS (Szoftver, mint szolgáltatás): A szoftver, mint szolgáltatás a szolgáltatási réteg tetején helyezkedik el, és mint ilyen a végfelhasználóknak kínált alkalmazásokból áll. Ezek az alkalmazások jellemzően általános üzleti igényeket elégítenek ki. Az OpenKM Cloud is ehhez a megközelítéshez igyekszik igazodni. Ezeknek az alkalmazásoknak könnyen használhatónak, modulárisnak, testre szabhatónak, folyamatosan frissíthetőnek és más felhasználók adataitól biztonságosan elkülönítettnek kell lenniük.

Miért választják a vállalatok a platformokat, mint szolgáltatást?

Korábban már említettünk néhány olyan indokot, amiért a vállalkozások megfontolják az új technológiák bevezetését. A PaaS- megközelítés ezek közül azért emelkedik ki, mert lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy gyorsabban tudják átmigrálni meglévő alkalmazásaikat a felhőbe, miközben ezzel felgyorsíthatják és megkönnyíthetik az erőforrásaik skálázását, ha a felhasználói bázisuk esetleg növekedne. Emellett megkönnyíti a szervezet számára, hogy alacsonyabb költséggel fejlesszenek és telepítsenek testreszabott alkalmazásokat.

Hogyan működik a PaaS?

A PaaS nem helyettesíti a vállalkozás teljes IT-infrastruktúráját a szoftverfejlesztés számára. Ez a fajta szolgáltatásnyújtás történhet nyilvános, privát és hibrid felhős megoldásokon keresztül is és olyan szolgáltatásokat nyújt, mint például alkalmazások hostingolása és Java-fejlesztés. Jellemzően az ilyen megoldások esetén használatonként kell fizetni. Az OpenKM PaaS azonban havi átalánydíjat számít fel a hozzáférésért és használatért, így a szervezet ki tudja kalkulálni, hogy mennyibe fog kerülni a szolgáltatás üzemeltetése.

A PaaS előnyei és hátrányai

Előnyei:

  • Egyszerűség: Az OpenKM PaaS szolgáltatása biztosítja az infrastruktúra és egyéb IT szolgáltatások nagy részét, amelyet a felhasználók bárhonnan egy webböngészőn keresztül elérhetnek. A vállalatok a helyben történtő hardver és szoftverüzemeltetési, valamint karbantartási költségeket tudják megspórolni azzal, ha inkább ezt a felhőalapú megoldást választják.

  • Elérhetőség: Az OpenKM elkötelezett a PaaS platform magas rendelkezésre állásának biztosítása mellett.

  • Rövidebb megtérülési idő: A platform hozzáférést biztosít olyan kódeszközökhöz, amelyek egyszerűsíthetik a folyamatokat és csökkenthetik a fejlesztési időt. Emellett a fejlesztők a kódolási feladatokra összpontosíthatnak, mivel az olyan tevékenységek, mint az IT-infrastruktúra konfigurálása és rendelkezésre bocsátása a PaaS-szolgáltató feladata.

  • Skálázhatóság: A platform, mint szolgáltatás legtöbbször azt jelenti, hogy csak azért fizetsz, amit használsz. Ha a platformot bővíteni kell, a szolgáltató az ajánlatot az ügyfél új helyzetéhez igazítja. A platformok általában olyan elemzési funkciókat tartalmaznak, amelyek segítenek a költségek ellenőrzésében és a fejlesztések optimalizálásában.

  • Hozzáférhetőség: A PaaS előnyeit élvező szervezetek munkatársai különböző helyszínekről dolgozhatnak, mégis összehangoltan, ugyanis a platform a legjobb együttműködési eszközöket teszi elérhetővé.

  • Biztonság és felügyelet: A PaaS szolgáltatók lehetővé teszik a fejlett biztonsági politika végrehajtását. Az OpenKM PaaS többszintű és granuláris megközelítést tartalmaz a biztonság tekintetében. Ez hasznos a személyzet hozzáférésének gyors konfigurálása kapcsán, illetve segít megelőzni az adatszivárgásokat és az egyéb biztonsági rések kialakulását is.

Hátrányai:

  • Függőség: Ha a PaaS szolgáltató szolgáltatása megszakad, az negatívan érintheti az ügyfeleket és esetleges termeléskiesési költségeket eredményezhet.  PaaS üzemmódban a szolgáltató rejtve tartja a mögöttes infrastruktúrát. Ennek eredményeképpen a szolgáltatási modell a SaaS formátumhoz hasonló, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató kezeli és működteti a szervert, és ellenőrzi az erőforrások kiosztását, ennek eredménye, hogy a fejlesztők kevésbé tudják ellenőrizni a fejlesztői környezetet. Ennek előnye azonban, hogy sokkal alacsonyabb költségeket eredményez. A "lock-in"(zárolás) miatt szintén gyakran aggódnak, hiszen ilyenkor az ügyfeleknek nehézséget okozhat az adataik migrálása a platformon kívüli környezetekbe. Az OpenKM PaaS esetében azonban az ügyfél nemcsak, hogy birtokosa, hanem tulajdonosa is adatainak.

  • Változások a szolgáltatásban: a szolgáltatási feltételek vagy a platform jellemzőinek esetleges módosulását mindig figyelembe kell venni. Például, előfordulhat, hogy a PaaS-szolgáltató leállítja egy adott programozási nyelv támogatását, vagy úgy dönt, hogy más fejlesztői eszközkészletet használ. Habár ezekben az esetekben a szolgáltatók általában kellő időben előre közlik ezeket a változásokat.

Legfontosabb szempontok a PaaS szolgáltató kiválasztásakor

  • Milyen funkciókat tartalmaz, és jól integrálható-e velük az Ön alkalmazási környezete? Ahogy a szoftvercsomagja fejlődik, növekszik és egyre több felhasználóval bővül, ellenőriznie kell, hogy könnyen konfigurálható-e a PaaS-szolgáltatójával, és hogy rendelkezik-e a szükséges eszközökkel. Az OpenKM PaaS hozzáférést biztosít a szoftverdokumentációhoz és a fejlesztési eszközökhöz, a webes szolgáltatásokhoz és a teljes API-hoz, hogy a felhasználó számára átláthatóan integrálható legyen.

  • Az Ön által használt nyelvre és keretrendszerre van optimalizálva? Ha nem, akkor a futási időket kell hozzáigazítani.
  • Mik a szolgáltatási feltételek incidens esetén? Győződjön meg arról, hogy a szolgáltató jó hírnévvel rendelkezik az ügyfelek körében, és elérhető lesz, amikor Önnek szüksége lesz rá.
  • Mekkora a platform becsült mérete? Célszerű figyelembe venni a felhasználók számát, mivel minél specifikusabb a kód és minél több felhasználója van az alkalmazásnak, annál inkább negatívan befolyásolhatja a teljesítményt, és annál összetettebb az esetleges migráció.

Kinek érdemes egy platformot szolgáltatásként igénybe venni?

  • Fejlesztők: Számos PaaS-termék a szoftverfejlesztésre irányul. Ezek a platformok hardver- és szoftverinfrastruktúrát, szövegszerkesztést, verziókezelést, valamint buildelési és tesztelési szolgáltatásokat kínálnak, amelyek segítségével a fejlesztők gyorsan és hatékonyan hozhatnak létre új szoftvereket.

  • Startupok: A korai szakaszban lévő vállalatok számára a PaaS platformok nagyban elősegítik a szerverekhez, adatbázisokhoz, hálózati-, BI-, analitikai- és operációs rendszerhez és egyéb tárolási funkciókhoz való hozzáférést, amelyek egyébként az ár miatt nagyon nehézkes vagy szinte lehetetlen lenne.

  • Kis- és középvállalkozások: Különösen azok a kis- és középvállalkozások, amelyek szoftverfejlesztés, vagy a felhőszolgáltatások területén tevékenykednek, esetleg nem tudnak megbirkózni a helyi infrastruktúra üzemeltetésével, azoknak ajánlott a PaaS. A PaaS-termékek ebben a forgatókönyvben csökkenteni tudják a kiadásokat, a technikai személyzet és az energiaköltségeket tekintve.

Amennyiben szeretné részletesen megismerni az OpenKM PaaS lehetőségeit, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot még ma.

 

Kapcsolatfelvétel

Általános információk