Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

OpenKM és ISO 27001 megfelelés: A biztonságos dokumentumkezelés hatékony kombinációja

Írta Saul Hidalgo, OpenKM USA tagja, 2023. júlis 21-én

A mai digitális korban a szervezetek számos kihívással szembesülnek az érzékeny információk biztonságos kezelése során. Az adatvédelmi incidensek, a kiberfenyegetések és a jogszabályi megfelelési követelmények állandó gondot jelentenek. Itt jön a képbe az OpenKM, egy robusztus dokumentumkezelő rendszer (DMS) és az ISO 27001 megfelelés, az információbiztonság-kezelés nemzetközi szabványa. Ez a cikk azt vizsgálja, hogy az OpenKM és az ISO 27001 megfelelés hogyan működik együtt, és hogyan nyújt hatékony megoldást az értékes adataik védelmére törekvő szervezetek számára.

Az ISO 27001 megfelelőség megértése

Mi az ISO 27001?

Az ISO 27001 egy nemzetközileg elismert szabvány, amely meghatározza az információbiztonsági irányítási rendszer (ISMS) létrehozásának, bevezetésének, fenntartásának és folyamatos fejlesztésének kritériumait. Biztosítja, hogy a szervezetek szisztematikus megközelítést alkalmazzanak az érzékeny információk kezelésére, beleértve az azok jogosulatlan hozzáféréssel, módosítással vagy megsemmisítéssel szembeni védelméhez szükséges folyamatokat, ellenőrzéseket és intézkedéseket.

Az ISO 27001 megfelelés előnyei

Az ISO 27001 megfelelés számos előnyt kínál a szervezetek számára, többek között:

  • Fokozott adatbiztonság: Az ISO 27001 átfogó keretet biztosít az információbiztonsági kockázatok azonosításához, értékeléséhez és kezeléséhez. A benne foglalt ellenőrzések és legjobb gyakorlatok bevezetésével a szervezetek jelentősen csökkenthetik az adatbiztonság megsértésének és az érzékeny információkhoz való jogosulatlan hozzáférésnek a valószínűségét.
  • Jogi és szabályozási megfelelés: Az ISO 27001 szabványnak való megfelelés segíti a szervezeteket az adatvédelemmel és a magánélet védelmével kapcsolatos jogi és szabályozási követelmények teljesítésében. Ez különösen fontos az egészségügyi, pénzügyi és kormányzati iparágakban, ahol szigorú adatvédelmi törvények léteznek.
  • Megnövekedett ügyfélbizalom: Az ISO 27001 tanúsítás bizonyítja az ügyféladatok védelme és a titoktartás megőrzése iránti elkötelezettséget. Ez növelheti az ügyfelek bizalmát, javíthatja a márka hírnevét, és versenyelőnyhöz juttathatja a szervezeteket.

Az OpenKM bemutatása: Egy hatékony dokumentumkezelő rendszer

Mi az OpenKM?

Az OpenKM egy olyan funkciógazdag dokumentumkezelő rendszer, amely lehetővé teszi a szervezetek számára az elektronikus dokumentumok és nyilvántartások hatékony rögzítését, tárolását, kezelését és megosztását. Központi tárolót biztosít az összes digitális eszköz számára, beleértve a dokumentumokat, képeket, videókat és egyebeket. Az OpenKM felhasználóbarát felületet, fejlett keresési lehetőségeket, verzióvezérlést, munkafolyamat-automatizálást és együttműködési eszközöket kínál, így ideális megoldás minden méretű és iparágú szervezet számára.

Az OpenKM fő jellemzői

Az OpenKM számos olyan funkciót kínál, amelyek megfelelnek az ISO 27001 megfelelőségi követelményeknek, többek között:

  • Dokumentumok osztályozása és címkézése: Az OpenKM lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a dokumentumokat érzékenységük, fontosságuk vagy hozzáférési korlátozások alapján osztályozzák. Ez lehetővé teszi a megfelelő biztonsági ellenőrzések és hozzáférési engedélyek végrehajtását.
  • Hozzáférés-szabályozás és felhasználókezelés: Az OpenKM granuláris hozzáférés-szabályozási mechanizmusokat biztosít, lehetővé téve a szervezetek számára annak meghatározását, hogy ki férhet hozzá, tekintheti meg, szerkesztheti vagy törölheti a dokumentumokat. A felhasználói szerepkörök és jogosultságok testre szabhatók az ISO 27001 követelményeihez igazodva, valamint az adatok titkosságának és sértetlenségének biztosítása érdekében.
  • Ellenőrzési nyomvonal és verziószabályozás: Az OpenKM nyomon követi és rögzíti az összes dokumentummal kapcsolatos tevékenységet, beleértve azt is, hogy ki és mikor férhetett hozzá, módosíthatott vagy oszthatott meg egy dokumentumot. Ez az ellenőrzési nyomvonal funkció segít a szervezeteknek megfelelni az ISO 27001 biztonsági események nyilvántartására vonatkozó követelményének.
  • Biztonságos együttműködés és munkafolyamat-automatizálás: Az OpenKM megkönnyíti a biztonságos együttműködést azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára a dokumentumoknak a rendszeren belüli megosztását, jóváhagyási munkafolyamatok beállítását és feladatok kiosztását. Ez biztosítja, hogy az érzékeny információkat csak az arra jogosultakkal osszák meg, csökkentve ezzel az adatok jogosulatlan feltárásának kockázatát.

Az ISO 27001 megfelelés elérése az OpenKM segítségével

Az OpenKM jellemzőinek leképezése az ISO 27001 szerinti ellenőrzésekre

Az OpenKM átfogó funkciói szorosan illeszkednek az ISO 27001 kontrolljaihoz, lehetővé téve a szervezetek számára a szabvány követelményeinek kezelését és teljesítését. Például:

  • 9.2. (Felhasználói hozzáférés kezelése): Az OpenKM hozzáférés-ellenőrzési és felhasználó-kezelési funkciói segítenek a szervezeteknek az ISO 27001 követelményeinek megfelelő felhasználói hozzáférés-ellenőrzés létrehozásában és fenntartásában.
  • 12.1.2. ellenőrzés (Dokumentumok osztályozása): Az OpenKM dokumentumosztályozási és címkézési funkciói lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy megfelelő biztonsági szerepköröket és hozzáférési korlátozásokat rendeljenek a különböző típusú dokumentumokhoz.
  • 12.3.1. ellenőrzés (Változáskezelés): Az OpenKM verziókezelési és ellenőrzési nyomvonal funkciói segítik a szervezeteket a dokumentumváltozások kezelésében, a módosítások nyomon követésében és a dokumentumokkal kapcsolatos tevékenységek ellenőrzési nyomvonalának fenntartásában.

Integráció a meglévő biztonsági intézkedésekkel

Az OpenKM zökkenőmentesen integrálható a szervezet meglévő biztonsági intézkedéseivel, például tűzfalakkal, behatolásjelző rendszerekkel és adatvesztés-megelőző eszközökkel. Ez biztosítja a többszintű biztonsági megközelítést, amelyben az OpenKM a dokumentumok kezelésének és védelmének központi tárolóhelye, miközben kihasználja a szervezet meglévő biztonsági infrastruktúráját.

Következtetés

Egy olyan korszakban, amikor az adatszegések és az információbiztonsági fenyegetések száma egyre nő, a szervezeteknek prioritásként kell kezelniük a robusztus dokumentumkezelési rendszerek bevezetését, és be kell tartaniuk az olyan nemzetközileg elismert szabványokat, mint az ISO 27001. Az OpenKM széleskörű funkcióival és zökkenőmentes integrációs képességeivel hatékony megoldást kínál az ISO 27001 szabványnak való megfelelésre törekvő szervezetek számára, és biztosítja értékes adataik biztonságos kezelését.

Az OpenKM fejlett dokumentumkezelési képességeinek és az ISO 27001 információbiztonsági menedzsmentre vonatkozó szisztematikus megközelítésének kombinálásával a szervezetek hatékonyan megvédhetik érzékeny információikat, megfelelhetnek a jogi és szabályozási követelményeknek, és bizalmat építhetnek az ügyfelek és az érdekelt felek körében. Az OpenKM bevezetése és az ISO 27001 szabványnak való megfelelés elérése minden olyan szervezet számára prioritás kell, hogy legyen, amely komolyan gondolja értékes adatvagyonának védelmét a mai, folyamatosan fejlődő digitális környezetben.

Kapcsolatfelvétel

Általános információk