Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Multitenant Architektúra

Írta Ricardo Álvarez az OpenKM USA tagja 2021. január 22-én

Fogalommeghatározás

Az OpenKM multitenant környezete lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az OpenKM dokumentumkezelő rendszert több példányra osszák fel, melyeket tenantoknak nevezünk. – Megjegyzés: Elképzelhetjük mindezt úgy is, mint egy irodaépületet, az épületben több irodahelység található és minden részleg külön irodával rendelkezik, így mindenki csak a saját helyén őrzött dokumentumokhoz férhet hozzá. – A hardverelemeket és adattárolókat tekintve minden tenant ugyanazt használja, de kizárólag a saját tenantra vonatkozó információkhoz férhet hozzá ezen belül.

Az OpenKM multitenant architektúrájának lényege tehát, hogy maga a szoftver egyetlen egy szerveren fut, de a szolgáltatás egyszerre több különböző részleg vagy leányvállalat számára is elérhető, elszeparálva egymástól az egyes tenantokban rögzített adatokat és fájlokat. Az ilyen jellegű kialakítás költséghatékony ugyanis megoszlanak a skálázási és karbantartási költségek.

Tárhely

Ahogyan azt az előbb említettük, minden tenant az információkat egyetlen központi szerveren tárolja. A tenantok számára egy repository és egy adatbázis érhető el.

Az egyes tenantok adatai külön gyökér könyvtárban vannak tárolva, ezért láthatatlanok más tenantok számára. A fizikai információkat akár egy külön meghajtón is tárolhatjuk, ami lehetővé teszi a pontos fizikai lemezhasználat felderítését a gyökér helyének megállapításával.

Felhős környezet

A multitenant architektúra a felhős OpenKM rendszerben is elérhető. Válassza multitenant szolgáltatásunkat SaaS (Software as a Service, magyarul: szoftverszolgáltatásként) és használja ki előnyeit.

A felhő szolgáltatójától függetlenül a SaaS-ként megvásárolt multitenant szolgáltatás előnye, hogy nem igényel fizikai tárhelyet vagy szerverkarbantartást (hiszen ezt a szolgáltató biztosítja), de az olyan gyártók, mint amilyen az OpenKM is, ezen felül még további segítséget és szakértelmet is kínálnak. Az alkalmazás automatikus mentéseket tartalmaz a katasztrófa utáni helyreállításhoz és a teljesítményelemzéshez.

Felhasználó és jogosultságkezelés

Az OpenKM (fő)rendszergazdája gondoskodik a tenantok kezeléséről és létrehozásáról, hiszen Ő az, aki mindegyikhez hozzáférhet. Az Admin Console felület segítéségével képes kialakítani az egyes tenantokat, illetve létrehozni a felhasználókat és kijelölni az egyes részlegek rendszergazdáit.

A rendszer indulását követően is van lehetőség új felhasználók felvételére, új rendszergazdák kijelölésére, vagy akár a meglévő felhasználói jogosultságok módosítására. Ez a művelet elvégezhető a fő adminisztrátor által, vagy a megfelelő jogosultságok függvényében az egyes tenantok kezelői által is.

Architektúra diagram

Testre szabások

Minden egyes tenant testre szabható. Ez magában foglalja a mappa struktúra egyedi kialakítását, saját folyamatok definiálását, automatizmusok bevezetését, a webes kliens felhasználói felületének módosítását stb. A multitenant kialakítás legnagyobb előnye, hogy több adatbázis séma is felhasználható egy alkalmazás példányon belül.

Lehetőség van olyan mappák kialakítására is, amelyek több tenantban is elérhetők fájl- és információmegosztás céljából. Ezt leggyakrabban akkor használják, ha egy multitenant példány ugyanazon szervezet több részlegét is kiszolgálja.

Azok az informatikusok, akik rendelkeznek programozói tudással, akár saját kapcsolódó alkalmazásokat vagy különböző bővítményeket is készíthetnek az OpenKM-hez. Az OpenKM robosztus SDK-val és API-val rendelkezik, melyek segítenek Önnek az igényeihez illeszkedő alkalmazás létrehozásában.

Összegzés

Az OpenKM multitenant modellje a legjobb rövidtávú stratégia a közepes, valamint a nagyméretű szervezet igényeihez illeszkedő struktúra kialakításához. Különösen előnyös megoldás azon vállalkozások számára, akik több fiókkal, leányvállalattal rendelkeznek, vagy akiknek külön tárhelyhozzáférést kell tudniuk biztosítani a független felhasználók számára.

Előnyök:

  • Kevesebb az egy tenantra eső költség a tenantok közötti költségmegosztás miatt
  • Egyszerűbbek a rendszerfrissítési folyamatok
  • Könnyebb az adatok és dokumentumok biztonságának kezelése
  • Skálázhatóság

Kapcsolatfelvétel

Általános információk