Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

5 módja a termelékenység növelésének a távolról történő munkavégzés esetén

Írta: Bernard San Juan 2022. november 11-én 

 A COVID-19 világjárvány sokféleképpen befolyásolta mindenki életét. Az egyik legnagyobb hatása azonban az, hogy világszerte megváltoztatta az emberek munkavégzésének módját.

A világjárvány miatt a legtöbb vállalat kénytelen volt átállni a távmunkára, hogy megóvja alkalmazottait a vírusfertőzéstől. Bár ez okos döntés volt, a vezetők nehezen tudták nyomon követni és növelni a távmunkában dolgozó munkatársaik termelékenységét. Ha Ön is ezek közé a szakemberek közé tartozik, íme néhány módszer a munkatársak termelékenységének növelésére távolról történő munkavégzés esetén.

Segítsen kialakítani egy ideális otthoni munkakörnyezetet alkalmazottai számára

Ahhoz, hogy távmunkában tevékenykedő munkatársai otthonról dolgozva is produktívabbak legyenek, segítenie kell őket abban, hogy otthonukban külön munkaterületet alakíthassanak ki. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egy csendes, zavaró tényezőktől mentes helyiséget kapjanak, ahol munka közben koncentrálni tudnak.

Ezt úgy érheti el, ha tippeket ad a munkatársainak a megfelelő otthoni irodai környezet kialakításához. Tanítsa meg őket arra, hogy találják meg a legjobb helyet az irodájuk felállításához, fektessenek be a megfelelő bútorokba és irodai berendezésekbe, és alakítsanak ki egy olyan napi rutint, amely segít nekik az otthoni munkavégzéshez való átállásban. Emellett célszerű támogatást nyújtania a távmunkában dolgozó munkatársainak az otthonaikban történő munkavégzés kialakítása során felmerülő kiadások fedezéséhez. Ha kiváló minőségű irodai berendezéseket használnak, kényelmesebben tudnak majd dolgozni, és így produktívabbak lesznek.

Használjon megbízható dokumentumkezelő rendszert

A produktivitás része az is, hogy gyorsan és egyszerűen hozzáférjenek a szükséges fájlokhoz és dokumentumokhoz. Home office esetén ezt nehéz lehet elérni, különösen akkor, ha papíralapú dokumentumokat kell küldeni az otthonról dolgozó csapat tagjainak.

A feladatok megkönnyítése érdekében fektessen be egy megbízható dokumentumkezelési megoldásba, amely lehetővé teszi csapata számára, hogy elektronikusan szkennelje, küldje, fogadja és tárolja a dokumentumokat anélkül, hogy el kellene hagynia otthonát. Ez azt is lehetővé teszi számukra, hogy a szükséges fájlokat valós időben, lehetőleg megszakítás nélkül elérjék, ami nagyban befolyásolja a termelékenységüket.

Fektessen be online kollaborációs eszközökbe

A távmunka megnehezítheti a csapattagok kommunikációját és együttműködését. Ellentétben azzal, amikor mindenki az irodában van, nem tudnak csak úgy átugrani egymás asztalához, hogy gyorsan megbeszéljék a teendőket, vagy kérdéseket tegyenek fel a többi kollégának. Ezért fontos, hogy beruházzon online kollaborációs eszközökbe, amelyek lehetővé teszik, hogy a távmunkát végző csapata zökkenőmentesen tudjon együtt dolgozni anélkül, hogy szemtől-szembe kellene találkozniuk.

Számos olyan eszköz létezik, amelyet erre a célra használhat. A csoportos üzenetküldő vagy csevegőalkalmazások, mint például a Slack és a Skype, nagyszerűek a gyors kommunikációhoz. Használhat videokonferencia-platformokat is, mint amilyen a Zoom és a Google Meet, virtuális megbeszélések, prezentációk, SEO- és egyéb folyamatokkal kapcsolatos képzések tartására. Ezeknek az eszközöknek segíteniük kell abban, hogy a csoport tagjai hatékonyan tudjanak együttműködni, miközben egy projekten dolgoznak, így növelve a termelékenységüket.

A teljesítmény nyomon követése az órák helyett

Az egyik ok, amiért a munkavállalók szívesen dolgoznak otthonról, az az, hogy a munkájukat az időbeosztásukhoz igazíthatják. Emellett némi rugalmasságot is élveznek, hogy megőrizzék a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát anélkül, hogy a teljesítményük minőségét feláldoznák.

Manapság a távmunka már nem szigorúan 9-17-ig tart. Így nem kell túl sokat stresszelnie azon, hogy hány órát dolgoznak az alkalmazottai. Ehelyett inkább a teljesítményük nyomon követésére összpontosítson, hogy lássa, teljesítik-e a kitűzött célokat és határidőket.

A vállalati kultúra fenntartása

Csak azért, mert az alkalmazottai otthonról dolgoznak, nem jelenti azt, hogy elszigeteltnek kellene érezniük magukat a vállalat többi részétől. Fontos, hogy akkor is fenntartsák a vállalati kultúrát, amikor nincs mindenki az irodában.

Ezt rendszeres közösségi események szervezésével teheti meg, például virtuális szórakozással és csapatépítő gyakorlatokkal. A távmunkavállalóinak mentális és fizikai egészségügyi támogatást is biztosítania kell, hogy jól érezzék magukat, különösen akkor, ha nem mindig tudnak személyesen találkozni. Ez segít nekik abban, hogy úgy érezzék, még mindig a vállalat részei, és motiválja őket abban, hogy produktívak legyenek.

Növelje távolról dolgozó alkalmazottai hatékonyságát

Az otthoni munkavégzés számos előnnyel jár, de kihívást is jelenthet a produktivitás megőrzésében. A fenti tippek betartásával nagyszerű otthoni munkakörnyezetet teremthet alkalmazottai számára, és segíthet nekik abban, hogy hatékonyabbak legyenek. Végezze el ezeket a változtatásokat a vállalatánál, hogy megnövekedjen a dolgozók eredményessége és elégedettsége.

A szerző életrajza: Bernard San Juan III a Truelogic ügyvezető partnere, aki sikeres karriert futott be az online vállalatoknál, ahol döntő szerepet játszott a munkaerő-csoportok felépítésében és irányításában. Újratervezte a szervezet informatikai infrastruktúráját a megrendelésfeldolgozás és a logisztika javítása érdekében. Képességei közé tartozik a teljesítmények menedzsmentje, a költségek kezelése és a tréningek szervezése. Emellett irányítja az általános értékesítést, az ügyfélelégedettséget, a grafikai tervezést, a szövegírást és az oktatásokat az első számú supervisorokkal.

 

Kapcsolatfelvétel

Általános információk